Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Κοροναϊός: Το φάρμακο που έσωσε 17 ασθενείς και αποτελεί την ελπίδα για θεραπεία

Δημοσιεύτηκε

στις

κοροναϊός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ένα φάρμακο που είχε αρχικά αναπτυχθεί για τον Έμπολα, το Remdesivir, εστιάζονται οι ελπίδες για ανάσχεση του ιού SARS-COV-2 (ή Covid-19) ο οποίος έχει προκαλέσει την  πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη.

Το φάρμακο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί με αποτελέσματα που δείχνουν ότι ίσως να είναι αποτελεσματικό κατά του ιού που προκαλεί την πανδημία και αυτή τη στιγμή διεξάγονται κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Τα αποτελέσματά τους θα είναι έτοιμα στα μέσα ή τέλη Απριλίου, αλλά ίσως να υπάρξουν ενδιάμεσες ανακοινώσεις μέσα στο Μάρτιο.

Η ελπίδα είναι ότι εάν το φάρμακο αυτό τελικά αποδειχθεί αποτελεσματικό θα μπορέσει να σώσει ανθρώπινες ζωές, αλλά και την παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση που θα μπορούσε να φέρει η ανεξέλεγκτη επέκταση της πανδημίας.

Τo Remdemisir, σύμφωνα με την Wall Street Journal, δόθηκε ενδοφλέβια σε 14 Αμερικανούς που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και είχαν νοσήσει από τον Covid-19. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 75 χρόνια, ενώ όλοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το φάρμακο χορηγήθηκε επίσης σε τρεις Ιάπωνες.  Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, μετά τη χορήγηση του Remdesivir, και οι 17 ασθενείς ήταν εν ζωή ενώ περισσότεροι από τους μισούς είχαν θεραπευτεί. Πέντε από αυτούς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας, πολλοί από τους ασθενείς θα είχαν πεθάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς το φάρμακο, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η ακριβής δράση και η αποτελεσματικότητά του.
Τα νέα αυτά «εκτόξευσαν» την τιμή της μετοχής της αμερικανικής εταιρείες βιοτεχνολογίας Gilead, η οποία διαθέτει το φάρμακο.

«Μπερδεύει» τον ιό

Το Remdesivir είχε αρχικά αναπτυχθεί για τον Έμπολα και ανήκει στην οικογένεια των φαρμάκων τα οποία «μιμούνται» τα νουκλεοτίδια που συμμετέχουν στη διαδικασία αναπαραγωγής των ιών, όπως γράφει ο Economist. Τα φάρμακα αυτά «μπερδεύουν» και εμποδίζουν τη διαδικασία αναπαραγωγής του ιών, περιορίζοντας την εξάπλωσή του.

Επειδή για την αντιμετώπιση του Έμπολα αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά άλλα  φάρμακα τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία αντισωμάτων, το Remdesivir μπήκε στην άκρη, αλλά τώρα οι έρευνες έδειξαν ότι ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματικό στο να εμποδίσει την αναπαραγωγή άλλων ιών, όπως ο SARS-COV-2 (ή Covid-19).

Κλινικές έρευνες

Έτσι, η Gilead αυτή τη στιγμή διεξάγει διάφορες κλινικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα του Remdesivir στην αντιμετώπιση των ασθενών από τον νέο κορωνοϊό, στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Διεξάγονται, επίσης και άλλες έρευνες με φάρμακα νουκλεοτιδίων που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

Το ζήτημα είναι ότι τα αποτελέσματα του Remdesivir βασίζονται σε πολύ μικρό δείγμα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το φάρμακο δόθηκε σε δύο ασθενείς στην Γαλλία, εκ των οποίων ο ένας θεραπεύτηκε ύστερα από τρεις εβδομάδες, ενώ ο άλλος πέθανε. Ένα τρίτος ασθενής, σύμφωνα με το New England Journal of Medicine, 35 ετών, ανέκαμψε «γρήγορα», όπως γράφει το thestreet.com.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ