Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση minoan

Ρέθυμνο

Μπήκαμε στο μαγαζί του 85χρονου Γιώργου Χατζηπαράσχου που φτιάχνει το θρυλικό κανταΐφι! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια επίσκεψη στο δημοφιλές παραδοσιακό εργαστήρι παρασκευής φύλλου κρούστας και κανταϊφιού αρκεί για να ξεκινήσει η ημέρα ευχάριστα.

Πρωινές ώρες και μόλις πλησιάζει κάποιος την παλαιότερη θύρα του Ρεθύμνου επί της οδού Εμμανουήλ Βερνάρδου 30 συναντά το πρώτο γκρουπ τουριστών να στέκεται απ’ έξω για να ξεναγηθεί στο χώρο του εργαστηρίου.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη 

Το παραδοσιακό εργαστήριο στεγάζεται σε ένα παλιό βενετσιάνικο αρχοντικό με μια περίτεχνη μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο “Διά της αρετής λαμπρύνεται ο οίκος” με ένα υπέρθυρο. Στην υποδοχή βρίσκεται η Κατερίνα Χατζηπαράσχου για να προσφέρει μπακλαβά και κανταΐφι από τα χεράκια της στους επισκέπτες.

Αυτό συμβαίνει καθημερινά από το 1958 που ο Γιώργος Χατζηπαράσχος με την γυναίκα του πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι του συγκεκριμένου οίκου και αδιάκοπα μέχρι σήμερα εργάζονται από νωρίς το πρωί στης 7 π.μ. έως και της 11 το βράδυ.

Ο Γιώργος Χατζηπαράσχος ξεκίνησε να μαθαίνει αυτή την παραδοσιακή τέχνη στα 14 του χρόνια σε συγγενική του επιχείρηση. Για περίπου 10 χρόνια έφτιαχνε φύλλο κρούστας, κανταΐφι αλλά και λουκουμάδες ώσπου έφτασε μετά να κρατάει δική του επιχείρηση και σήμερα να έχει ένα όνομα παγκοσμίου φήμης.

Πέρυσι έκλεισε 70 χρόνια εργασίας και κέρασε μπακλαβά όλη τη γειτονιά με το χαμόγελο και τη ζεστασιά που τον διακρίνει.


Σε ότι αφορά το φύλλο, θέλει μαεστρία και μεράκι για να ανοιχτεί σωστά και με λεπτές κινήσεις όπως μόνο γνωρίζει ο Γιώργος Χατζηπαράσχος και ο γιος του Παρασκευάς που έχει αναλάβει να συνεχίσει την τέχνη του πατέρα του.


Μερικές σβούρες στον αέρα να πάρει φόρμα το φύλλο και μετά το ρίχνει στο τραπέζι όπου γίνεται μια μεγάλη φούσκα. Αυτό είναι το show του Γιώργου Χατζηπαράσχου για τους επισκέπτες που παρακολουθούν κάθε του κίνηση στο άνοιγμα του φύλλου και εντυπωσιάζονται.

Έπειτα, με λεπτές κινήσεις ανοίγει το φύλλο σιγά σιγά από όλες τις πλευρές ισομετρικά ώσπου καλύπτει όλο το τραπέζι. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να φτιάξει φύλλο τόσο μεταξένιο και ανθεκτικό ταυτόχρονα που ξεπερνάει κάθε μηχανή που μπορεί να παράγει φύλλο.


Όσο για το κανταΐφι πάνω από έναν περιστρεφόμενο δίσκο διαμέτρου 1,40 μ. τον οποίο γυρνάει μόνος και με ένα δοχείο που είναι γεμάτο από πέντε κιλά ρευστό υλικό και 23 τρύπες ρίχνει υλικό πάνω στο δίσκο. Γυρνάει 2 με 3 φορές τον δίσκο, τον γεμίζει όσο υλικό πιστεύει ότι χρειάζεται με το μάτι και αυτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα γίνεται μαλλί για το κανταΐφι.

Στα 70 χρόνια εργασίας του ο Γιώργος Χατζηπαράσχος εντυπωσίαζε που μάζευε το κανταΐφι από τον καυτό δίσκο με γυμνό χέρι. Μόνο στο γηραιό πλέον της ηλικίας του αποφάσισε να προστατεύσει το χέρι του με κάποιες γάζες.


Ο ίδιος μου αναφέρει πως παλαιότερα που η δουλειά ήταν περισσότερο αυξημένη διότι δεν υπήρχαν τα έτοιμα κανταΐφια που υπάρχουν τώρα στο εμπόριο, έφτιαχνε πολύ περισσότερες ποσότητες κανταϊφιού και έκλεινε την πόρτα για να μην τον απασχολεί κανένας έως ότου τελειώσει την εργασία του. Πλέον οι ποσότητες είναι λιγότερες και για αυτό το λόγο αφήνει κόσμο να τον παρακολουθεί εν ώρα εργασίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ