Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ποιες περιοχές στήνονται βίλες-φιλέτα, άνω των 5 εκατ. ευρώ, για Ρώσους και Σαουδάραβες

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυναμικά στο τουριστικό real estate με σχέδιά για βίλες σε περιοχές φιλέτα, αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ εισέρχονται μεγάλα ονόματα του εγχώριου αλλά και του ξένου επιχειρείν αλλά ακόμα και η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος. Στόχος είναι οι υπερπολυτελείς βίλες να προσελκύουν ξένους αλλά και Ελληνες μεγαλοεπενδυτές ακινήτων.

Οι βίλες σχεδιάζονται σε δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα, οι οποίες, παρά τη μεγάλη κρίση στην εγχώρια αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχουν το δικό τους κοινό με την ανάλογη ζήτηση, πολύ περισσότερο δε αν λάβει κανείς υπόψη ότι ονόματα όπως αυτά των ομίλων Κωνσταντακόπουλου, Λογοθέτη, Kόκκαλη, Dolphin, αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών από τον εφοπλιστικό κλάδο και όχι μόνο έχουν ήδη μπει ή ζητούν να μετάσχουν στο παιχνίδι. Οι νέες σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, που αποτελούν ακόμη σχέδια επί χάρτου, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν την οδύσσεια της ελληνικής γραφειοκρατίας, θα ευνοήσουν ακριβώς αυτή την αγορά συνδυάζοντας την τουριστική κατοικία με την παροχή υπηρεσιών πεντάστερων ξενοδοχείων.

Η Εκκλησία και ο «Αστέρας»

Στις υπερπολυτελείς βίλες μπορεί να ποντάρει για έσοδα ακόμη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ιδιοκτήτρια ενός από τα μεγαλύτερα φιλέτα της Αττικής, στη Βουλιαγμένη. Σύμφωνα με το newmoney.gr, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το κλείσιμο της συμφωνίας για τον «Αστέρα», όπου οι προβλέψεις θέτουν ως άμεσο χρονοδιάγραμμα τις αρχές του φθινοπώρου (πάντα εκτός απροόπτου), θα εκκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου των 83 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, που γειτνιάζει με το πολυτελές συγκρότημα. Το σχέδιο έρχεται από το πρόσφατο παρελθόν, όταν προ τριετίας είχαν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Εκκλησίας συνολικά για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της προς άγραν εσόδων, αρχής γενομένης από το συγκεκριμένο ακίνητο, γνωστό και ως «Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης». Στη συνέχεια, ωστόσο, ο σχεδιασμός ατόνησε και σημαντικό ρόλο ως προς αυτό φαίνεται να έπαιξε η εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για τη μεταβίβαση του 90% της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης.

Τώρα, με τις διαδικασίες για τον «Αστέρα» να έχουν προχωρήσει και τον σκόπελο του ΣτΕ να έχει ξεπεραστεί, το έδαφος είναι πιο πρόσφορο για την αξιοποίηση της έκτασης-φιλέτου των 83 στρεμμάτων, για το οποίο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει αραβικά κεφάλαια, Ρώσοι και Κινέζοι επενδυτές, αλλά και Ελληνες ομογενείς. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στη δημιουργία υπερπολυτελών κατοικιών, ενώ παράλληλα με τον διαγωνισμό θα τρέξει και ο καθορισμός των όρων δόμησης για το εν λόγω ακίνητο μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται για την κατάρτιση και έγκριση ΕΣΧΑΔΑ. Πρόθεση της Εκκλησίας είναι οι χρήσεις που θα επιλεγούν να είναι απόλυτα συμβατές με τον χαρακτήρα της περιοχής εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη συναίνεση των τοπικών φορέων, ενώ ένα από τα αγκάθια που θα πρέπει να ξεπεραστούν αποτελεί το γεγονός ότι μέρος της εν λόγω έκτασης είναι χαρακτηρισμένη ως δασική.

Υπερπολυτελείς κατοικίες, έως 15 στον αριθμό, περιλαμβάνει, όπως είναι γνωστό, και το ΕΣΧΑΔΑπου έχει εγκριθεί από το ΣτΕ για την έκταση της Αστήρ Παλάς, η οποία εν όψει της έναρξης των εργασιών ανακαίνισης έχει προγραμματίσει αναστολή των κρατήσεων στο συγκρότημα από τις αρχές Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, το τουρκοαραβικό σχήμα της Jermyn Street, υπό την ομπρέλα της AGC Equity Partners και τη συμμετοχή κρατικών κεφαλαίων από το Αμπού Ντάμπι, το Κουβέιτ, του τουρκικού ομίλου Dogus Group και άλλων Αράβων επενδυτών, αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγο καιρό το ακριβές πλάνο επενδύσεων με την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταβίβασης. Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για βίλες που θα πωλούνται άνω των 30 εκατ., ακόμη και των 40 εκατ. ευρώ εκάστη.

Tα σχέδια στην Πελοπόννησο

Εκτός των φιλέτων του παραλιακού μετώπου της Αττικής, ο όμιλος της Dolphin Capital Investors, ο οποίος έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο τη στρατηγική του έχοντας επικεντρωθεί σε δύο βασικές μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, σε Πελοπόννησο και Κέα, προκειμένου να εξασφαλίσει ταχύτερα αποδόσεις, προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Sotheby’s International Realty, γνωστή για την προώθηση πολυτελών ακινήτων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα πλέον δημοφιλή τουριστικά θέρετρα εντός και εκτός ευρωπαϊκής αγοράς.

Η τελευταία έχει επιφορτιστεί με την προώθηση και πώληση των υπερπολυτελών βιλών που σχεδιάζει και κατασκευάζει η Dolphin στην Πελοπόννησο στο Πόρτο Χέλι, γύρω από το πολυδιαφημισμένο συγκρότημα Amanzoe. Στόχος της συνεργασίας είναι να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των πωλήσεων εντός του 2016 (το 2015 πωλήθηκαν τέσσερις κατοικίες) ώστε να προχωρήσει η κατασκευή περισσότερων μέσα στο 2017.

Σημειώνεται ότι στο Πόρτο Χέλι βρίσκεται και η μεγαλύτερη βίλα στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο τηςAman, με επιφάνεια σχεδόν 5.000 τ.μ., 10 κρεβατοκάμαρες, πισίνα 30×20 μέτρα, 5 μικρότερες πισίνες, πλήρες σπα και γυμναστήριο με εσωτερική πισίνα, μία βιβλιοθήκη και πολλούς χώρους ξεκούρασης με θέα στη θάλασσα. Πρόκειται για τη βίλα που το περιοδικό «Forbes» χαρακτήρισε την «πιο exclusive κατοικία στην Ελλάδα», ενώ το «Departures» την κατέταξε ως μία από τις μεγαλύτερες, νεόκτιστες εξοχικές κατοικίες της Μεσογείου.

Στο πρόγραμμα πωλήσεων, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες (κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Dolphin, οι τελικές εγκρίσεις αναμένονται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους), θα μπουν από την Dolphin και οι κατοικίες που περιλαμβάνονται στο έργο «Kilada Hills», το οποίο έχει ενταχθεί στις διατάξεις ταχείας αδειοδότησης (fast track). Tο έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα δόμησης 207.000 τ.μ., ξενοδοχειακή χρήση και εγκαταστάσεις γκολφ και πάνω από 250 κατοικίες προς πώληση, για τις οποίες αυτή την περίοδο, εκτός από τα αρχιτεκτονικά σχέδια, καθορίζεται και η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Σε Πελοπόννησο και Κέα επενδύει και ο όμιλος Λογοθέτη του ομίλου Libra με τα «Grace Hotels», που λειτουργούν ήδη σε Μύκονο και Σαντορίνη. Ο όμιλος Libra έχει προγραμματίσει την έναρξη της λειτουργίας του «Grace Kalamata» το 2017, επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει, εκτός της νέας ξενοδοχειακής μονάδας των 125 δωματίων και σουιτών, 40 βίλες, τριών, τεσσάρων ή πέντε υπνοδωματίων υψηλών προδιαγραφών με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο και τον Ταΰγετο.

Συνολικά 17 βίλες προς πώληση περιλαμβάνει και το «Grace Kea», το οποίο φιλοδοξεί να θέσει νέα στάνταρ πολυτέλειας στο νησί, αφού κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου (32 συνολικά) θα έχει ιδιωτική πισίνα, όπως αντίστοιχα και κάθε βίλα.

Από τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, η ιστορία της Costa Navarino συνεχίζεται με τις πολυτελείς κατοικίες στο «Navarino Dunes». Οι ιδιωτικές κατοικίες με θέα στο Ιόνιο πέλαγος θα βρίσκονται στο βραβευμένο και φυλασσόμενο resort «Navarino Dunes», είτε στους λοφίσκους με θέα προς τη θάλασσα και το γήπεδο γκολφ, είτε κοντά στην παραλία. Oι ιδιοκτήτες θα απολαμβάνουν, εκτός από τα επαγγελματικά επίπεδα διαχείρισης και εξυπηρέτησης, ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διατίθενται στα ξενοδοχεία, τα signature γήπεδα γκολφ, το βραβευμένο Anazoe spa, τις οικογενειακές παροχές, τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αρχικά η γκάμα των επιλογών περιλαμβάνει έναν περιορισμένο αριθμό πολυτελών βιλών, από 320 τ.μ. έως 800 τ.μ., σε οικόπεδα από 1.500 τ.μ. έως 3.000 τ.μ. Οι ιδιοκτήτες των «Navarino Residences» θα έχουν τη δυνατότητα να τις προσαρμόσουν στο δικό τους ύφος (με απλή διαδικασία one-stop shop), απολαμβάνοντας επίσης υψηλά επίπεδα επαγγελματικής διαχείρισης.

Μύκονος και Ελούντα

Aντίστοιχα, στη φήμη της Μυκόνου θα συνεχίσει να επενδύει ο όμιλος Κόκκαλη, εκτιμώντας ότι η ζήτηση για υπερπολυτελείς κατοικίες των 5-10 εκατ. ευρώ είναι υπαρκτή αυτή τη στιγμή στο νησί. Εξ ου και η σχεδιαζόμενη επένδυση μέσω της θυγατρικής του Intradevelopment για την ανάπτυξη δέκα πολυτελών κατοικιών, μετά τα δύο πρώτα πιλοτικού χαρακτήρα έργα.

Ειδικά για την περίπτωση της Μυκόνου, μεγάλες εταιρείες συμβούλων ακινήτων διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο από παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, όσο και από αγορές της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία. «Οι Ελληνες ομογενείς, επίσης, είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για το νησί», αναφέρει στην τελευταία της ανάλυση για τη Μύκονο η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Algean Property, προσθέτοντας ότι «οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές συνήθως ζητούν κατοικίες άνω των τριών υπνοδωματίων, με πισίνα, θέα στη θάλασσα και εύκολη πρόσβαση στην πόλη της Μυκόνου αλλά και τη θάλασσα.

Ο προϋπολογισμός που διαθέτουν κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 800.000 και 1,5 εκατ. ευρώ, αν και εύκολα μπορεί να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ για πολυτελείς, πιο απομονωμένες κατοικίες με υψηλού επιπέδου παροχές, περιβάλλοντες χώρους και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα».

Στους ελληνικούς προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση από το εξωτερικό κατατάσσεται και η Ελούντα, όπου βίλες των 500 τ.μ. με εξωτερική και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, πάνω στη θάλασσα και πλήρες πακέτο ξενοδοχειακών υπηρεσιών πωλούνται αυτή τη στιγμή ως ακίνητα εισοδήματος με τιμές στα 8.000 ευρώ ανά τ.μ. και προσδοκώμενες καθαρές αποδόσεις άνω των 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Η Κρήτη φαίνεται να προσελκύει αρκετούς Ρώσους επενδυτές, εξ ου και η μεικτή τουριστική επένδυση σε ιδιόκτητα ακίνητα στο νησί της ρωσικής Mirum, η οποία στις αρχές του καλοκαιριού πήρε το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή για την ένταξή της σε ποσοστό 80% στις διαδικασίες fast track («Elounda Hills»). Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες επτά πωλήσεις υπερπολυτελών κατοικιών πάνω στη θάλασσα σε Μοσχοβίτες επιχειρηματίες, οι οποίοι προέρχονται από το πελατολόγιο του ομίλου στη Ρωσία, δεδομένου ότι το ρωσικό επενδυτικό σχήμα έχει ήδη αναπτύξει τρία συγκροτήματα κατοικιών έξω από τη Μόσχα.

www.economy365.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ