Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Πολλές αλλαγές στην Αστυνομία της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων, καταργήσεις υπηρεσιών, αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασαν  χθες  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκηςκαι ο αρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Μεγάλες είναι οι αλλαγές που αφορούν τις αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης καθώς σύμφωνα με το σχέδιο έρχονται σημαντικές ανατροπές σε όλους τους νομούς.
 Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ στο νησί προβλέπονται:
* Μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών στο σύνολο της Κρήτης από 83 σε 61 (κατά 22 λιγότερες). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου προκύπτει εξοικονόμηση δύναμης 316 ατόμων.
* Κατάργηση της υποδιεύθυνσης αστυνομικών επιχειρήσεων Κρήτης (ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ.) και  ένταξη των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) στην οργανωτική δομή των τοπικών Διευθύνσεων Αστυνομίας
* Κατάργηση αστυνομικών τμημάτων καθώς και Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών που συγχωνεύονται με τις κατά τόπους υποδιευθύνσεις Ασφαλείας.
* Οι δυο υπηρεσίες του ΒΟΑΚ, το Τμήμα και ο Σταθμός, για τις οποίες υπήρχε ο φόβος κατάργησης, διατηρούνται.
* Διατηρείται η Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΟΕΑ) που μετονομάζεται σε Τμήμα Ειδικών Αποστολών.
* Ίδρυση  Τμήματος  Οργανωμένου Εγκλήματος στην οργανωτική δομή της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης.
* Δημιουργία Τμήματος Μεταγωγών -δικαστηρίων στα Χανιά.
 Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα το σχέδιο αναδιάρθρωσης έγινε με γνώμονα την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας στον σκοπό της, που είναι η δίωξη του εγκλήματος και η δημόσια τάξη.
Όπως ανέφερε ο  αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη το σχέδιο θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα. Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο το αργότερα σε 15 ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν σταλεί όλες οι διαταγές για την αποδέσμευση συνολικά 700 αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν αμέσως στις νέες υπηρεσίες τους.
Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα διατεθούν για τη δημιουργία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, οι οποίες διπλασιάζονται στην Αττική, καθώς όπως είπε, έχει διαπιστωθεί ότι προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη δίωξη του εγκλήματος.
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης καταργούνται συνολικά 258 περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, (από 1206 γίνονται 948) και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, επιτυγχάνεται:
* Μείωση 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών.
* Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποίες θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών.
* Μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αγορά περιπολικών, καύσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα.
Ο κ. Τόσκας ανέφερε ακόμη ότι τα περισσότερα περιπολικά έχουν κάνει πάνω από 300.000 χιλιόμετρα και είναι απαραίτητη η ανανέωση και συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Όπως είπε κατά την παρουσίαση του σχεδίου ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ τα κύρια χαρακτηριστικά της αναδιοργάνωσης, η οποία «δανείζεται στοιχεία και από άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες, είναι:
* Ίδρυση σε κάθε Καλλικρατικό δήμο τουλάχιστον ενός αστυνομικού τμήματος, εκτός από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις.
* Ίδρυση Τμημάτων ‘Αμεσης Δράσης σε οκτώ αστικά κέντρα, (Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο).
* Διατήρηση αστυνομικών σταθμών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
* Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης της Άμεσης Δράσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατάργηση της υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, αλλά διατήρηση των υπηρεσιών του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
* Διατήρηση των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στον άξονα Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι.
* Κατάργηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και των Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν στην τρίτη εσωτερική ζώνη της χώρας. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν αλλάζει αυτό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω ιδιαιτερότητας.
* Ιδρύονται έξι νέα Τμήματα Ασφάλειας, αλλά συγχωνεύονται άλλα με τα αστυνομικά τμήματα, το ίδιο γίνεται και με κάποια τμήματα δίωξης ναρκωτικών, τα οποία επίσης συγχωνεύονται με τα Τμήματα Ασφαλείας.
 
Τι προβλέπει το σχέδιο για τις υπηρεσίες του Ρεθύμνου
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ για το Ρέθυμνο προβλέπει τη μείωση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης από 14 σε 11, δηλαδή κατά τρεις λιγότερες. Καταργείται 1 αστυνομικό τμήμα, υποβαθμίζεται ένα δεύτερο ενώ καταργούνται ένα Τμήμα Ασφαλείας και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών.
Ειδικότερα προβλέπονται τα παρακάτω:
* Κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου και ένταξη του στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.
* Κατάργηση του Τμήματος Ασφαλείας Γεροποτάμου και ένταξη του στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Περάματος.
* Κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Λαππαίων
* Υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Ανωγείων σε Αστυνομικό Σταθμό
* Μετονομασία του Αστυνομικού Τμήματος Συβρίτου σε Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου
* Μετονομασία του Αστυνομικού Τμήματος Λάμπης σε Αστυνομικό τμήμα Αγίου Βασιλείου
Σύμφωνα με το σχέδιο από την παραπάνω αναδιάρθρωση εξοικονομείται δύναμη 38 αστυνομικών (όπως φαίνεται στον πίνακα). Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτή η δύναμη θα παραμείνει στη διάθεση του Αστυνομικού Διευθυντή Ρεθύμνου να την κατανείμει, όπως εκείνος και σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων υπηρεσιών κρίνει, αν και ο υπουργός φέρεται, στο στάδιο της διαβούλευσης για το σχέδιο, να δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να μειώσει το υφιστάμενο αστυνομικό δυναμικό του νομού.
Oι αστυνομικοί διευθυντές θα περιμένουν τις αμέσως επόμενες μέρες διαταγές από τον Γενικό  Περιφερειακό  Διευθυντή Κρήτης κ.Ανδρέα Δασκαλάκη για τον τρόπο που θα διαχειριστούν τις νέες αυτές αλλαγές.
Πηγή:rethnea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ