Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Ολάντ: Ο Τσίπρας ήθελε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ημέρα αποκαλύψεων ήταν η Πέμπτη για την περίοδο πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Από τη μία η δημοσίευση του βιβλίου του  Φρανσουά Ολάντ για τον καυτό διάλογο που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δραχμή και από την άλλη η αποκάλυψη των Wikileaks σχετικά με τον ρόλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον στην σύναψη της συμφωνίας Αθήνας – δανειστών.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψαν τα Wikileaks, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινώνησε με το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και τους ρώτησε εάν μπορεί να μεσολαβήσει, να πάρει τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα και να τον συμβουλεύσει να κλείσει συμφωνία. Η απάντηση ήταν θετική, ωστόσο ζήτησε περισσότερες πληροφορίες.

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο email του προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.

Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι “θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;” Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»

clinton

Το Μαξίμου επιβεβαιώνει την επικοινωνία

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ -ΜΠΕ κυβερνητική πηγή για τη διαρροή μέσω των wikileaks αναφορικά με τη συνομιλία, δήλωσε: «Επικοινωνία Τσίπρα -Κλίντον υπήρξε πριν από το δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα έγινε μόνο με τον Πρόεδρο Ομπάμα».

Σημειώνεται ότι η τελευταία διαρροή των Wikileaks αφορά την αλληλογραφία του Τζον Ποντέστα, σημερινού διευθυντή της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον και στενού συνεργάτη της οικογένειας, σύμφωνα με την οποία ο Ποντέστα έγραφε στις 10 Ιουλίου 2015: «Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (σσ. William Jefferson Clinton) έχει αρκετά καλή σχέση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για να τον πάρει και να τον συμβουλέψει να προχωρήσει σε συμφωνία. Μπορείς να τον ρωτήσεις αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό; Αν ναι, μπορώ να του μιλήσω μόλις βγω από το τρένο, ώστε να του εξηγήσω το σκεπτικό τους και τι προσπαθούν να επιτύχουν», με το γραφείο του Μπιλ Κλίντον να απαντά «Λέει πως ναι, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες έχει στη διάθεσή του. Η επείγουσα ερώτησή του είναι – θα ασκήσουμε πίεση και στη Μέρκελ;».

 

Πούτιν σε Ολάντ: «Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία»

Την ίδια στιγμή, αναστάτωση στην ελληνικό πολιτικό σκηνικό προκάλεσε και το βιβλίο με τίτλο «Ένας Πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, και περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde.

Σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου, γίνεται αναφορά στην Ελλάδα και τον κίνδυνο για το Grexit, στο οποίο πρωταγωνιστές της υπόθεσης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται να περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σ’ αυτήν ο ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα τον είχε ρωτήσει εάν θα μπορούσε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία.

Οι συγγραφείς αφιερώνουν αρκετές σελίδες στα γεγονότα του 2015 και την απειλή του Grexit -ένα ενδεχόμενο που ο Ολάντ δεν θέλει καν να ακούει. Παίζει λοιπόν τον ρόλο του συμβούλου προς τον Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί «έναν θορυβώδη αδελφό».

Οι δύο συγγραφείς αναφέρουν ότι η στάση αυτή του Ολάντ οφείλεται στο γεγονός ότι ήθελε να δείξει στον Μελανσόν και στους οπαδούς της «άλλης Αριστεράς» ότι η Γαλλία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας.

Κρίσιμο σημείο είναι εκεί όπου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τηλεφωνεί στον Φρανσουά Ολάντ και του λέει, ωμά, ότι οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη. Παρατίθεται ο εξής διάλογος:

Σαπέν: Αυτά τα σκυλιά, οι Γερμανοί, έχουν πιαστεί από το επιχείρημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ολάντ: Είναι ικανοί… Υπάρχει μια δήλωση της Μέρκελ που λέει ότι η απομείωση του χρέους δεν συζητείται.
Και λίγο πιο κάτω ο Ολάντ εξηγεί:

Η Λαγκάρντ ήταν υπέρ του Grexit. Μου το είχε πει. Με επιχειρήματα που είχαν κάποια βάση: πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί με το χρέος που έχει και ότι το καλύτερο είναι να την βγάλουν από την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική, αλλά δέχεται πίεση από τους αμερικανούς και πίεση από τη διοίκηση του ΔΝΤ. Είστε σκληροί με τους Αφρικανούς, γιατί όχι με την Ελλάδα; της λένε.

Στο βιβλίο επίσης περιγράφεται ένα, σχετικό με το ελληνικό ζήτημα, τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ:

Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία. Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν.
Απόδειξη, σύμφωνα με τους συγγραφείς ότι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή εξέταζε σοβαρά να φύγει από την ΕΕ.

Και ο Πούτιν συνεχίζει: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν είναι κάτι που επιθυμούμε.

Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο:

Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί.

olant

Τι απαντά το Μαξίμου

Πηγές του μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα φαίνεται να αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του σημειώνουν: «Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

 

Πηγή: cnn

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ